Villa M

Berlin, Germany

Villa M adds a contemporary, sculptural accent to the urban landscape of Berlin Grunewald. The building’s unusual architectural form distinguishes it from neighbouring houses, while also complementing the elegance of the area.

Challenge

Buro Happold was responsible for both the structural and MEP engineering on this project. Realising the sharp edges and sloping lines of the facade, and creating a structure with sufficient strength to support three storeys of floor to ceiling windows that open onto sweeping balconies, required an imaginative and innovative approach. Continuing the minimal aesthetic of the architect’s vision within the villa also called for a clever and subtle approach to building services provision.

Sustainability was a key priority, both in securing low carbon materials and providing energy efficient building systems, as was providing flexible accommodation that could be adapted to suit a family’s changing needs.

TGA Award winning home
Villa M’s distinctive sculptural form symbolises a boulder in glacial landscape. Image: Tobias Hein

Solution

Our engineers developed a 3D BIM model to help calculate the complex geometry required to render the sloping walls of the facade. Using this model, we worked closely with the architect to produce detailed 2D production drawings that were followed by the contractor during construction. Undertaking this meticulous early work ensured both a smooth procurement process and accurate construction on site.

To meet the sustainability aspirations for this project we designed a bespoke automated building management system that keeps the building operating at maximum energy efficiency, which includes systems such as controlled ventilation and geothermal heating.

Villa M Berlin
Image: Tobias Hein

All building materials were chosen for their durability and recyclability, and flexible floor plans allow the building to adapt to the changing needs of its users.

Rod Manson, Regional Director, Buro Happold

Value

Working collaboratively with the wider project team, the Buro Happold team delivered a beautiful example of low energy living – which exceeds current EnEV requirements – on time and within budget.

Awards
Talk to us

Our policies and terms outline the information we collect about you, and how we process your personal information, please read them to be fully informed. We also use cookies on our website to provide you with a better experience. By continuing to use this site, without changing your settings, you agree to our use of cookies in accordance with our cookie policy.

Continue Close