Jack Copland Centre

Edinburgh, UK

The new centre for the Scottish National Blood Transfusion Service (SNBTS) is designed to support its anticipated growth over the coming years. As well as strengthening the service’s ability to meet the needs of patients in Scotland, the centre also reflects SNBTS’ aims to become a more sustainable service, both now and for the future.

Challenge

The key challenge for the Buro Happold team was to amalgamate three disparate sites into one coherent campus. In addition, we had to work within stringent safety regulations and ensure that the new development would promote effective and collaborative working between all departments.

Exterior view of the new Jack Copland Centre
Delivering a sustainable new centre for the SNBTS that will meet the needs of patients both now and in the future. Image: Andrew Lee

Solution

To encourage interaction between the teams based at the new centre, its design is based around a central communal meeting area that encourages transparency between the different departments.

Seeking to meet our client’s aim in creating a building that was as energy efficient as possible, our team incorporated a number of systems into their building services strategy that helped the centre achieve a BREEAM Very Good rating. These include gas powered combined heat and power systems, extensive use of natural daylight and ventilation, heat recovery systems and photovoltaic panels on the roof of the national centre, garage and energy centre. We also designed a comprehensive building management system to control and monitor the operation of these separate elements.

People walking down a light filled hallway in the Jack Copland Centre
The Centre has been described as an ‘open, bright, engaging and uplifting place to work’. Image: Andrew Lee

We developed an infrastructure support system that enabled the building to maintain internal operations for three days even under extreme circumstances such as power failure, no fuel supplies, or temperatures dropping to -19°C.

Value

The new SNBTS building is an exceptional example of energy efficient and resilient design, which will stand the test of time due to its ability to adapt to suit the requirements of the service itself. It also provides an outstanding working environment for staff, and delivers a state of the art healthcare centre for the people of Scotland.

Interior view of the Jack Copland Centre looking into the busy labs
Our work on this project produced an energy efficient, resilient building that sets a new standard for healthcare facilities in Scotland. Image: Andrew Lee
Patients and staff relaxing in the gardens of the Jack Copland Centre
This exceptional research facility has won a raft of awards, including the British Construction Industry Awards 2019, Project of the Year. Image: Andrew Lee
Image: Andrew Lee

Awards
Talk to us

Related Content

Our policies and terms outline the information we collect about you, and how we process your personal information, please read them to be fully informed. We also use cookies on our website to provide you with a better experience. By continuing to use this site, without changing your settings, you agree to our use of cookies in accordance with our cookie policy.

Continue Close