SAP Garden

Munich, Germany

SAP Garden will be the new home venue for the Munich Red Bulls ice hockey team and FC Bayern Munich Basketball. These clubs will be leaving more modest, separate quarters – the Olympia Eishalle and the Audi Dome, respectively – to share superior premises.

The arena is configurable to accommodate a broad range of other sporting events, such as boxing, extreme motorcycling and competitive video gaming. It can also accommodate conventions, expos and trade shows.

Located on the protected site once occupied by the Radstadion velodrome in Munich’s Olympic Park, this multifunctional venue has a total floor area of 62,500m2. Audience capacity is 11,500 with 11 VIP boxes; additional features include fan shops, office and conference facilities, and a parking garage.

The new multipurpose sports arena is designed to integrate harmoniously with the surrounding buildings and landscape. Image: 3XN

Challenge

So as not to overshadow the neighbouring Olympiahalle arena, this building is subject to a strict height restriction of 12m. By way of comparison, the SAP Arena in Mannheim – home to Munich’s ice hockey league rivals, the Mannheim Eagles – holds approximately the same crowd but is 33m tall. Consequently, most of SAP Garden is underground. This presented challenges in maintaining structural integrity, as excavation reaches below the water table.


In tandem with this vertical limit, the park’s uniquely bucolic character has to be respected. Given that the site is overlooked – notably by a 56m-high artificial hill – SAP Garden must exist in total harmony with its surroundings, even when viewed from above. As a result, mechanical, electrical and plumbing (MEP) equipment cannot be situated on the roof.


Adjacent to the arena, a subterranean training complex is concealed beneath a canopy of rolling parkland. Criss-crossed by pathways, this landscaped mound needs to support high overhead loads exerted by pedestrians and saturated earth.
Within the arena, the strategy for air flow, heating and cooling must preserve the permanent ice rink – which will, of course, be covered when SAP Garden is used for other sports – while providing a pleasant atmosphere for sportspeople and fans.

Our experts played a crucial role in achieving the ultra-modern, partially subterranean design. Image: 3XN

Solution

The design for SAP Garden conforms to all necessary conditions presented by this singular site. The integrated subterranean structure is not only discreet but also watertight. Several complementary Buro Happold disciplines – including acoustics, facade and traffic consultancy – are being applied in unison to shape an exceptional spectator experience.


MEP services are distributed so that the limited space beneath the main building’s shallow roof is occupied by equipment that demands fresh air intake; less delicate units are situated at lower levels. Making and conserving ice for the site’s four rinks requires an industrial refrigeration system using ammonia chillers. This machinery produces a large amount of heat, which is being directed to keep the building and back of house warm.

Our team devised a roof for the ancillary ice rinks that retains form while supporting high loads. A covering of heavy soil, which supports plant life, comprises the top to a consistent depth of 60cm. Beneath the surface, variable thicknesses of lightweight insulation material are used to sculpt the undulating topography. To outside appearances, this clever piece of engineering just looks like a pleasant spot for a picnic lunch.

Preserving ice conditions necessitates a cushion of cold, still air sitting above the playing surface. This cool layer is kept in place by warmer air above. A flexible MEP solution carefully controls how this air is managed, which ensures that the ice does not melt while everyone inside remains comfortable no matter whether the venue is almost empty or completely packed.

The stadium is set to become a new landmark amongst the array of iconic buildings located at the Olympic Park. Image: 3XN

Value

Buro Happold’s multidisciplinary team is providing a unique depth of understanding and breadth of collaboration in helping to deliver the client vision – our coherent solutions work for the project as a whole. Refined design, enhanced by a green roof and vertical facade structure, creates an understated landmark that complements the existing terrain. The arena’s practice facilities will improve the local infrastructure for schools, amateur clubs and emerging talent.

Our policies and terms outline the information we collect about you, and how we process your personal information, please read them to be fully informed. We also use cookies on our website to provide you with a better experience. By continuing to use this site, without changing your settings, you agree to our use of cookies in accordance with our cookie policy.

Continue Close