NYT Rådhus Bodø

Bodø, Norway

Buro Happold, in collaboration with Atelier Lauritzen Langkilde, won an open design competition to revitalise the city council premises in Bodø. Over the course of the project, we will restore and upgrade the existing properties, and deliver a new civic headquarters that provides flexible working conditions for staff and a welcoming space for the public.

Challenge

Both the structural and services engineering aspects of this project presented us with unique challenges. From a structural point of view, the unusual sloped cubic form of the building was complex to achieve, especially given the constraints of what was already a busy site. Our services strategy had to be adaptable to serve a variety of interior spaces, from the vast open plan central atrium to smaller offices and meeting rooms.

We delivered integrated facade, structural and building services engineering to realise a striking civic building for NYT Rådhus Bodø. Image: Atelier Lorentzen Langkilde

Solution

By integrating our structural and building services teams, we were able to create streamlined, cost effective solutions. Our structural approach comprises a concrete substructure topped with a slim steel frame that will allow services to be distributed at ceiling level, and concrete floors that radiate out from the central atrium.

This strong yet simple concept maximises the available internal floor area, and delivers the flexibility required for the building to adapt to suit differing layout requirements in the future. It also facilitates a quick construction process, which will be vital in the harsh Bodø climate.

NYT Rådhus Bodø
Delivering integrated facade, structural and building services engineering to realise a striking civic building. Image: Atelier Lorentzen Langkilde

Our facade team realised the sloping roof through a design solution that offers maximum insulation and airtightness. This will achieve excellent interior thermal conditions, which our services engineers plan to supplement with controlled air supply for optimum occupant comfort.

NYT Rådhus Bodø
Our strong, streamlined solutions deliver flexible options that allow the building to adapt according to future layout requirements. Image: Atelier Lorentzen Langkilde

Value

As well as uniting all departments under one roof for the first time, the new headquarters will open up a dialogue between the council and the city it serves. The building aims to create open, visual links between the existing properties on site and out over the urban landscape beyond, bridging the gap between old and new, and inviting citizens into the civic realm.

NYT Rådhus Bodø
The new council headquarters blends with the existing buildings on site, and creates an inviting space for both staff and the general public. Image: Atelier Lorentzen Langkilde

Our policies and terms outline the information we collect about you, and how we process your personal information, please read them to be fully informed. We also use cookies on our website to provide you with a better experience. By continuing to use this site, without changing your settings, you agree to our use of cookies in accordance with our cookie policy.

Continue Close